Sharing Umeå - en studieresa till delningsekonomin i norr

June 26, 2019

 

 

I juni 2019 gjorde SMICE-projektet, tillsammans med Åre kommun, en studieresa till Umeå för att besöka några av de verksamheterna inom Sharing Cities (ett projekt inom Viable Cities för att undersöka potentialen för delningsekonomi i städer). Projektet ägs av Umeå kommun och vi fick möjlighet att besöka projektledningen och ett antal olika verksamheter som testade delningsekonomi som ett sätt att öka värdet för Umeåborna. 

Bland annat fick vi se en välbesökt lådcykelpool och cykelhub med varmt cykelgarage, tvätt- och dricksvattenmöjlighet och ytor för umgänge. Vi fick också se en demonstration av det som skulle bli en digital plattform för företag med delning i sin affärsidé. Liksom en introduktion till begreppet service- & mobilitetshubbar, vilket är en spännande möjlighet för nya beteenden kopplat till önskemålet om minskade transportrelaterade utsläpp. Receptet är en kombination av ett önskat serviceutbud som t.ex paketutlämning på knutpunkter med parkeringsmöjligheter i utkanten av stan, i kombination med attraktiva kollektivtrafiklösningar eller t.ex. cykelpooler för fortsatt resa. Ett delprojekt undersökte också hur delningsekonomi kunde vara ett positivt mervärde i integrationen av nya svenskar.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Utvalda inlägg

Sustainable Fashion Week i Östersund

February 5, 2020

1/2
Please reload

Senaste inlägg
Please reload

Arkiv
Please reload

Sök efter taggar
Please reload

Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2017 - 2020 SMICE - Samskapande Mittnordisk Innovationsarena för Cirkulär Ekonomi

Ett samarbetsprojekt inom InterReg.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon