top of page

Sharing Umeå - en studieresa till delningsekonomin i norr

I juni 2019 gjorde SMICE-projektet, tillsammans med Åre kommun, en studieresa till Umeå för att besöka några av de verksamheterna inom Sharing Cities (ett projekt inom Viable Cities för att undersöka potentialen för delningsekonomi i städer). Projektet ägs av Umeå kommun och vi fick möjlighet att besöka projektledningen och ett antal olika verksamheter som testade delningsekonomi som ett sätt att öka värdet för Umeåborna.

Bland annat fick vi se en välbesökt lådcykelpool och cykelhub med varmt cykelgarage, tvätt- och dricksvattenmöjlighet och ytor för umgänge. Vi fick också se en demonstration av det som skulle bli en digital plattform för företag med delning i sin affärsidé. Liksom en introduktion till begreppet service- & mobilitetshubbar, vilket är en spännande möjlighet för nya beteenden kopplat till önskemålet om minskade transportrelaterade utsläpp. Receptet är en kombination av ett önskat serviceutbud som t.ex paketutlämning på knutpunkter med parkeringsmöjligheter i utkanten av stan, i kombination med attraktiva kollektivtrafiklösningar eller t.ex. cykelpooler för fortsatt resa. Ett delprojekt undersökte också hur delningsekonomi kunde vara ett positivt mervärde i integrationen av nya svenskar.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page