top of page

Kartläggning av det hållbara Jämtland Härjedalen - Circular Mapping Week

5-8 feb 2018 anordnade SMICE träffar runt om i länet för att kartlägga verksamheter som på olika sätt är en del av cirkulär ekonomi. Evenemanget var en del i del världsomspännande "Global Mapping Week" anordnat av Circular Economy Club. Under veckan gjordes totalt 65 kartläggningar i 40 länder världen runt. I Jämtland och Härjedalen hölls 6 träffar och 175 olika verksamheter hamnade slutligen i kartläggningen. Materialet som samlades in rymde allt ifrån bibliotek och kollektivtrafik (javisst! Det är delade resurser) till små och stora företag som på olika sätt bidrog till cirkulär ekonomi genom sin verksamhet.

De olika kategorier som ingick i klassificeringen var: - Förlängd livstid (för produkter), t.ex second hand försäljning, delning, reparation.

- Hållbar resurs, t.ex biologiskt nedbrytbara och giftfria material, framställda av ren energi i rena processer, t.ex Inlandsbanans arbete med bränsle från rapsolja och Frösö Handtrycks produktion, utan farliga kemikalier och med handkraft.

- Avfall som resurs, t.ex kompostering, energiutvinning, återvinning.

- Hållbar affärsmodell, nytänk kring erbjudandet, t.ex köp av tjänst/funktion istället för produkt, hyra. T.ex bilpool, Outdoorbuddies i Såå.

- Design, formgivning för att kunna repareras och återvinnas. T.ex Lundhags kängor och Illuminated.se.

- Övrigt, verksamheter som inte riktigt passade i de övriga kategorierna men på olika sätt gynnar hushållning av resurser. T.ex Hej Främlings friluftsaktiviteter med låneutrustning, Spilloteket, pedagogisk verksamhet med spillmaterial kring Agenda 2030.

Kartläggningen skulle behöva uppdateras med jämna mellanrum för att ha en aktuell bild. I SMICE var det dock det insamlade materialet - liksom själva träffarna, en start för den kunskapsplattform och det nätverk som det fortsatta arbetet i projektet byggde på.

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page