top of page

tors 14 juni

|

Ragunda

Pilgrimsleden 4.0 - En digital lärresa

En resa i pilgrimernas fotspår som öppnar upp till en digital värld och ett engagerat, globalt nätverk! Samskapa med oss, IRL eller på webben, från Ragunda till Trondheim!

Registrering är stängd
Se andra evenemang
Pilgrimsleden 4.0 - En digital lärresa
Pilgrimsleden 4.0 - En digital lärresa

Tid och plats

14 juni 2018 12:00 – 24 juni 2018 17:59

Ragunda, Ragunda, Sverige

Om evenemanget

Läs inbjudan >>

Den fantastiska miljön utmed Pilgrimsleden och viljan att lösa samhällsutmaningar lockar femton s.k. digitala nomader till Jämtland. Under tio dagar deltar de i Pilgrimsresan 4.0 och möter företag, organisationer, kommuner och privatpersoner. Tillsammans med ett världsomspännande socialt nätverk arbetar man sedan för att lösa utmaningar i allt från kommunal utveckling till hållbarhet. Resan, som i år görs för andra gången, går från Ragunda i öster till Steinkjer i väster och beräknas få omkring 100 000 följare från hela världen!

Ragunda är första stopp på resan den 14 juni. Där väntar idéverkstad kring byggandet av en modern kommun i samarbete mellan skola, näringsliv och politiker. Just Ragunda är en av de platser som hade besök av digitala nomader redan förra året, något som gjorde positivt avtryck och skapade förutsättningar för ett utökat deltagande i år. Under besöket i Östersund möter bland andra Gomorron Östersund och Samling Näringsliv upp och tar resenärernas och nätverkets hjälp för att bl.a. utveckla Östersund som plats i världen. Resan fortsätter sedan västerut och stannar i Medstugan, där vi i SMICE planerar att arbeta med frågan hur man på bästa sätt kan gynna grön utveckling i Mittnorden. (Se programmet nedan för fler detaljer)

Vad är då en digital nomad? Personerna som kommer till Jämtland har stora sociala nätverk inom vitt skilda områden. De är vana att samverka digitalt mer än de flesta av oss och många av dem har hela världen som arbetsplats. Arbetet som görs under Pilgrimsresan bygger på lokala utmaningar, som förutom kompetensen hos ortens engagerade, tillförs en mängd erfarenheter, kunskap och nätverk via de digitala nomaderna. På så sätt kan man snabbt testa många nya sätt att tänka kring ett problem. Arbetssättet kallas “crowdsourcing” och är ett allt vanligare arbetssätt som bygger på medverkandes kreativitet och kunskap, snarare än traditionella metoder för problemlösning. I områden med färre boende blir förstås internet en ovärderlig resurs eftersom det kan öka antalet deltagande enormt. Projektledare Bert-Ola Bergstrand räknar med att resan kommer att ha ca 1500 aktiva deltagare på sociala medier och omkring 100 000 personer som följer processen genom gillningar och delningar. Att det finns deltagare från hela världen öppnar också för de lokala deltagarna att bygga levande nätverk och utbyten som berikar på lång sikt.

De deltagande digitala nomaderna betalar själva sin resa ToR och värdarna på respektive stopp står för boende och mat.

VILL DU DELTA PÅ PLATS?

Det går bra att vara med fysiskt under flera av programpunkterna. Deltagandet är öppet för alla; privatpersoner, företag och organisationer. Hör av dig till projektets kontaktpersoner (nedan) för närmare information. Du kan också delta digitalt under idéutvecklingen via Facebook, se länkar nedan.

FÖLJ OCH DELTA I PILGRIMSRESAN 4.0 I SOCIALA MEDIER

Pilgrimsresan 4.0 är en fristående fortsättning av Learning Journeys som gjordes Norge under maj 2018.

Pilgrimsresan 4.0 kommer att dokumenteras via Learning Journeys Facebook-sidor (2 st olika). Vill ni följa och delta i händelseflödet, samt sätta er in mer i tänket bakom rekommenderar vi att gå med där:

1. För samverkan inom Learning Journeys/Pilgrimsresan 4.0 (ger mer inblick i idéerna bakom)

2. Kortare uppdateringar för Learning Journeys/Pilgrimsresan 4.0 (mer allmän information)

PROGRAM

14-15 juni, Ragunda

48-timmars-process (ett hackaton) där värden Ragunda kommun presenterar fyra områden för internationellt samskapande med målet att hitta nya infallsvinklar till modernt samhällsbyggande. Såväl skola, näringsliv som politik är delaktiga under hackatonet.

16-18 juni, Östersund

I Östersund väntar bland annat besök på Kulturkalaset under Eat Art Festival och GomorronFugelstakojan Office Hut (en del av

Östersund). I samarbete med Samling Näringsliv anordnas även en lunch med regionala företag i U-huset på Campus

Peak Region AB. Temat för dagarna här blir "Östersunds plats i världen” och är ett fantastiskt tillfälle att lyfta styrkor

som staden och bygden har att erbjuda en global publik!

18-20 juni, Medstugan & Åre

I Medstugan planerar värden SMICE en workshop som skall ge riktning i utformandet av en global mötesplats på temat cirkulär ekonomi. I Åre väntar samskapande kring frågor om samhällsplanering, avfall och cirkulär ekonomi.

20-21 juni, Steinkjer

I Steinkjer görs ett stopp vid innovationsarenan för idégenerering kring ”framtidens protein”. Hackatonet i Steinkjer arrangeras av lokalt näringsliv, Nord universitets T:Lab, Trönder-Avisa och Steinkjerfestivalen. Samtidigt som Pilgrimsleden 4.0 och de digitala nomaderna är på plats inleds Steinkjerfestivalen (22-23 juni).

22-24 juni, Fosen & Stokkøya

På Fosen kommer samskapande ske kring samhällsutvecklings- och bedriftsfrågor i brett fellesskap mellan bedrifter,

fylkeskommunen och viktiga samfundsutvecklande aktörer på Fosen. Under uppehållet på Fosen är det möjligt att besöka

bl.a. Kystens arv, Perler på en snor och Stokköya Sjöcenter.

OM CROWDSOURCING

Lästips om Crowdsourcing som verktyg för demokrati och utveckling

KONTAKTPERSONER

Bert-Ola Bergstrand, Processledare

Tel: +46 (0)738 00 48 12

Mail: bertola.bergstrand@gmail.com

Erik Noaksson, Regional innovationsstrateg

Tel: +46 (0)702 78 22 44

Mail: erik.noaksson@regionjh.se

Dela detta evenemang

bottom of page